Home BloggDags att byta kakel i köket?

Dags att byta kakel i köket?

Förr eller senare blir det dags att byta ut kaklet i köket. Även med skåpar ovanför diskbänken kan ett kakelbyte göra stor skillnad för köket. Nedan följer några snabba tips för den som gå i tankarna att byta ut kökskaklet.

Tänk på kökets stil

Har man inte tänkt att göra några andra förändringar samtidigt eller inom en snar framtid bör man alltid utgå från kökets nuvarande stil när man ska välja kakel. Moderna kakelplattor kommer i alla möjliga färger och stilar och väljer man bara något man tycker är snyggt utan att ta i åtanke hur det fungerar med resten av inredningen riskerar man alltid att inte få det resultat man önskat.

Räkna hur många plattor som behövs

Mät hela arean som ska kaklas och räkna ut hur många plattor som behövs för att täcka ytan. Men tänk på att det sällan går jämnt upp och en del plattor kommer behöva kapas. För att vara säker bör man alltid köpa ett par extra plattor. Om man kapar fel eller något faller i golvet och går sönder vill man inte stå där utan några extra över.

Glöm inte att förbereda väggen

Att riva kaklet får oftast ganska snabbt och enkelt med bara en hammare och mejsel. Men bara för att det gamla kaklet är borta betyder inte att man kan börja sätta upp det nya på en gång. Väggen ska vara helt fri från puts och måste jämnas ut. Större ojämnheter eller skador är bäst att reparera med murbruk medan mindre kan jämnas ut med sandspackel. Avsluta med att slipa väggen.

Dags att sätta upp kaklet

Börja alltid från ett hörn och arbeta mot motsatt sida. Stryk ut sättmassa för mindre ytor åt gången, max ett par plattor, då den stelnar väldigt snabbt. Var noga med att sprida den jämnt över väggen. Använd fogbrickor eller fogkryss för att säkerställa att alla kakelfogar blir lika stor.