Home BloggTotalrenovera ett rum – i vilken ordning?

Totalrenovera ett rum – i vilken ordning?

Har du planer på att totalrenovera ett eller flera rum hemma är det alltid bäst att göra detta i en viss ordning. Nu kanske du inte behöver eller vill byta absolut allt i rummet. Men nedan har du en ordning du kan följa för att skapa minst besvär för dig själv under tiden.

1. Riva

Det första steget är alltid att riva allt som ska rivas. Förutom saker som tapeter kan det vara träpaneler på väggarna, innertaket, lister och golvet. Om det är något som ska vara kvar kan det ibland vara värt att skydda det med plast eller liknande.

2. Tak och vägg

Ska det sättas upp nytt innertak är det nästa steg. Har du bara planerat att måla om det är fortfarande ett bra nästa steg. Måla eller tapetsera sedan väggarna. Eller kanske sätt upp ny träpanel om det skulle passa.

3. Golvet

Har du tänkt byta golv bör detta vänta tills nu så att golvet inte riskerar bli skadat under annat arbete. Detta gäller dock även om du bara har tänkt slipa golvet.

4. Platsbyggen

Om du ska platsbygga något i rummet, som kanske en hel samling köksskåp eller bara en enkel bokhylla, kan det vara smart att vänta tills efter det nya golvet är lagt. Men var då alltid noga att skydda golvet ordentligt för att inte riskera skada det.