Home HusTips för att hitta rätt tapet

Tips för att hitta rätt tapet

Det finns hundratusentals  tapeter att välja bland, hos färghandlaren är bokhyllorna fulla med tapetkataloger och i slutändan är det mer förvirrande än spännande att försöka hitta något som passar. Vad ska du tänka på när du väljer en tapet?

Husets ålder

Ett tips för att smalna av sökområdet är att utgå efter husets ålder. Bara för att huset är från 60-talet behöver du inte storblommiga tapeter i grönt och rosa. Det finns smakfulla och lite lugnare tapeter från den perioden också, samt mängden med kollektioner som använder årtalet som inspiration. Sök efter tapeter inom ett visst årtal och hitta en som känns rätt.

Intryck

Vilket intryck vill du att rummet ska ge? Tapeten ger ett starkt intryck på rummet och är bland det första som gäster och du ser när man kliver in. Ska det vara ett murrigt bibliotek eller ett romantiskt sovrum? Varje stil har sin blandning med färger och former och när du väl har listat ut stilen vet du vilja nyanser som passar bäst och vilka mönster som kopplas till stilen.

Material

En del äldre tapeter finns bara som papperstapet, en del behöver till och med förskäras längs sidorna och vissa är handtryckta. Papperstapeter och mönsterpassning kan vara svårt att tackla som nybörjare. Vill du ha en papperstapet med stort eller mycket mönster kan du med fördel boka in proffs som tapetserar rummet åt det. Passa på att be om några tapetseringstips och se hur de arbetar. Non-woventapeter är lättare att sätta upp eftersom klistret ska sitta på väggen och inte på baksidan av tapeten. Den har heller ingen tendens att svälla och krympa som en papperstapet kan göra.Vill du skapa ett stort intryck kan du köpa tygtapeter med präglade mönster, denna typ av tapet var populär under 70-talet. Det blir en varm och ombonad känsla i rummet, tyget minskar också ekon i stora rum. Tänk bara på att tygtapeter är en av de dyraste varianterna att köpa, de kostar runt 2 000 kronor per rulle.