Home InredningRätt matta till varje rum

Rätt matta till varje rum

Att välja ut en matta är inte alltid så enkelt. En bra matta har en fantastisk förmåga att binda samman inredningen. Men väljer man fel riskerar man ge helt fel intryck av rummet.

Storleken

Storleken på mattan är helt klart en väldigt viktig faktor. För att hitta rätt gäller det båda att tänka på rummets storlek och vad som ska stå på eller runtomkring mattan. Med specialfall för heltäckningsmattor då de är menad att ta upp hela ytan.

Färgen

Färgen på mattan är också något man bör välja med omsorg. Men här finns det mer än ett tankesätt att utgå från. Med ganska neutral inredning ovanpå och runtomkring mattan kan man lätt satsa på något mer färggrant som sticker ut. Men att hitta något som smälter in är troligtvis det vanligare alternativet.

Formen

Mattans form är traditionellt sett rektangulär och det beskriver troligtvis de flesta mattor i vårt hem. Den runda mattan har även sin plats, ofta i mindre rum eller där man försöker mjuka upp inredningen något. Andra former på mattan kan ibland hittas, men det kan vara svårare att använda i inredningen.

Lugg

Luggen på mattor kan variera från väldigt kort till flera centimeter lång. Många gånger är detta en ren smaksak, men en lång lugg kan hjälpa till att skapa en mjukare och mysig känsla i ett rum eller åtminstone en del av rummet. Tänk bara på att en lång lugg kommer behöva mer noggrann städning för att inte samla en massa damm.