Home BloggMåla om ett rum

Måla om ett rum

Att måla om väggarna i ett rum kan vara ett väldigt snabbt sätt att snygga till det eller ändra känslan av rummet. Och medan en ommålning inte behöver vara svårt kan man ibland tjäna på att ta in en expert för att garantera ett bra resultat.

Måla på målad vägg

Att måla om en tidigare målad vägg kan ofta vara det mest fördelaktiga. Men då vill man helst veta vilken typ av färg som användes sist. Valet av färg kommer nämligen informeras av detta. Innan man dock börjar måla är det viktigt att börja med att tvätta väggen ordentligt. Smuts kan annars klumpa färgen eller förhindra den från att fästa ordentligt. Finns det några eventuella blanka ytor på väggen är det också viktigt att mattslipa dessa först.

Måla på tapet

Att måla på tapet är det många som först drar sig för. Men det behöver inte alls vara ett problem. Först gäller det dock att kolla så att tapeten sitter ordentligt. En löst sittande tapet måste först rivas bort innan det ska målas. Och för att slippa se tydliga skarvar i färgen efteråt är det klokt att slipa ned dessa först. Tapet med starka färger eller mönster bör först grundmålas med en kulör som är så lik täckfärgen som möjligt. Annars finns alltid risken att den lyser igenom.

Måla taket

Men det är inte bara väggarna man kan vilja måla om i ett rum. Taket kan också förbättras med ett nytt lager färg. Igen är det bäst att börja med att tvätta taket först. Är det dock byggskivor som ska målas om är det bäst att skarvspackla dem först för att få ett jämnt och fint resultat.