Home BloggHur hantera jobbiga grannar?

Hur hantera jobbiga grannar?

En av de jobbiga sakerna med att bo i lägenhet eller hus är dina grannar. Ibland fungerar det utmärkt, ni kommer överens och börjar kanske umgås med familjerna. Men uppstår det problem och osämja kan det vara ett rent helvete.

Steg 1 – prata med grannen

Om du upptäcker att grannens skräp hamnar på din tomt eller att de har fester sent in på natten är första steget att prata med dem. Det kan vara så att de inte ens var medveten om problemet, skräpet kan ha blåst in på tomten och grannen kanske trodde att musiken inte spelades så högt. En vänlig ton kan ta dig långt, speciellt om ni varit på goda termer hitintills.

Steg 2 – prata med föreningen

Bor du i en bostadsrätt kan du prata med föreningen om hjälp. De har som uppgift att kontrollera alla klagomål och ta kontakt med grannen så denna har möjligheten att bättra sig. En del föreningen gör misstaget att agera för lite eller för kraftigt, prata med dem och ta reda på vilka åtgärder de kommer att göra.

Steg 3 – anteckna allt

En engångsföreteelse är knappast något att bli arg över. Är det ett återkommande problem ska du börja föra dagbok och skriva ned alla datum och tidslag. Det är viktig bevisning till grannen, föreningen eller i värsta fall polisen. Ser du grannen dumpa skräp på din tomt kan du även ta kort, spela in ljudnivån i lägenheten eller köp en decibelmätare för att få bevis.

Steg 4 – polis

Om det är allvarliga störningar eller rena hot, behöver du kontakta polisen. Då behöver du dina anteckningar för att bevisa vad som har hänt. Skadegörelse och hot kräver att du göra en anmälan för att polisen ska agera. Var säker på din sak, antaganden kan slå tillbaka mot dig om det visar sig att du hade fel eller anklagade fel person.