Att köpa ett hus är sällan en enkel process. Det är många steg som måste göras och saker och ting blir nästan aldrig som man först tänkt sig. Men så länge man förbereder sig rätt kan man kunna tackla de flesta situationerna som kan dyka upp.
1. Lånelöftet
Ett lånelöfte gäller i sex månader och är därför något man alltid borde börja med. De flesta vänder sig till sin nuvarande bank och ber om att få ett där. Men det kan ibland vara värt att kontakta andra banker och jämföra räntorna och villkoren. Tänk på att man alltid måste betala en del med en kontantinsats också.
2. Extra avgifter
De som aldrig köpt hus tidigare kan ibland bli överraskad över de avgifter som kan dyka upp utöver själva priset. Några av de avgifter man kan stöta på är som följande:
- Fastighetsavgift
- Lagfart
- Tomträttsavgäld
- Försäkring
- Pantbrev
3. Husjakten
Alla bör förbereda sig för en hel del tid framför skärmen när det kommer till husjakt. Det finns alltid hus ute på marknaden, men beroende på var man bor och vilka krav man har kan det också finnas mycket man vill sålla bort.
4. Visningar
Att gå på visningar är ofta spännande. Och även om bilderna som mäklaren har tagit kan vara det lockade en till att börja med är det alltid bäst att vänta tills man är på plats för att själv bedöma allt. Se till att ställa frågor om alla funderingar som dyker upp. Ju mer information man kommer iväg med desto bättre beslut kommer man också kunna göra. Det är bland annat klokt att ta reda på ett och annan om exempel på dolda fel för att kunna ställa viktiga frågor till mäklaren.
5. Besiktning
När man väl hittar ett objekt där man vill gå vidare gäller det att aldrig skriva på något kontrakt innan man gjort en ordentlig besiktning. Något som självfallet ska utföras av en riktigt besiktningsman. Med deras utlåtande kan man sedan besluta om priset är skäligt eller inte.